2022-12-09 06:30Pressrelease

Truesec och Europol går samman för att bekämpa cyberbrottslighet

Truesec och Europol går samman för att bekämpa cyberbrottslighetNo More Ransom ska hjälpa offer för ransomwareattacker världen över.

Cybersäkerhetsbolaget Truesec och Europol ska tillsammans stävja cyberkriminella affärsmodeller med initiativet No More Ransom – ett globalt samarbete mellan brottsbekämpande myndigheter och andra nyckelaktörer med syftet att hjälpa offer för ransomwareattacker. För att bidra har Truesec utvecklat ett nytt dekrypteringsverktyg som kommer att hjälpa tusentals drabbade organisationer att rädda värdefull data – utan att behöva betala lösensumma.

För att bekämpa cyberkriminella grupper med kopplingar till ransomware, har Europol, Nederländska Hi-Tech Crime unit och utvalda IT-säkerhetsföretag gått samman med det globala initiativet No More Ransom. Syftet är att hjälpa verksamheter som drabbats av en ransomwareattack att låsa upp krypterade filer utan att behöva betala  – och således göda de kriminella verksamheterna.  

"För varje betald lösensumma så stärks de cyberkriminella grupperna. På Truesec har vi lång erfarenhet av att hjälpa kunder att återhämta sig från ransomwareattacker – utan att behöva betala lösen. Genom att vara en aktiv samarbetspartner till No More Ransom kan vi hjälpa fler drabbade organisationer med vår tekniska expertis och hjälpa dem att minimera skada, säger Markus Lassfolk, chef för Truesecs incidentresponsverksamhet.

Truesec, som nyligen utsågs till Associate Partner, har bidragit till No More Ransom-projektet genom att utveckla ett nytt unikt dekrypteringsverktyg- och nycklar som kommer att kunna hjälpa tusentals offer att återskapa krypterad data och värdefulla tillgångar. Det globala cybersäkerhetsbolaget har länge legat i framkant med att bekämpa cyberbrott och utreder flera av de största och mest allvarliga cyberincidenterna i Sverige och världen över.

"Med tanke på utvecklingen och de förödande effekter ransomwareattacker har på organisationer och kritisk infrastruktur, känns det viktigt för oss på Truesec att kunna bidra till No More Ransom. Vi vill göra skillnad och välkomnar alla samarbeten som bidrar till att skapa trygghet för våra samhällen. Det här är en kamp vi måste vinna tillsammans”, säger Anna Averud, vd för Truesec Group.
  • "No More Ransom" är ett globalt samarbete mellan Europol, nederländska National Hi-Tech Crime Unit, och utvalda IT-säkerhetsföretag, med syftet att hjälpa organisationer som drabbats av ransomware att återskapa krypterad data utan att behöva lösensumma.
  • Ransomware är skadlig programvara som krypterar filer och data. För att låsa upp filerna, utpressar kriminella grupper sina offer på en lösensumma.


Ämnen: SWE

Om Truesec

Truesec är ett globalt cybersäkerhetsbolag med ett tydligt syfte: Att förhindra dataintrång och minimera skada. Sedan starten 2005 har Truesec levererat ledande säkerhetslösningar till kunder världen över, både inom privat och offentlig sektor. Idag består gruppen av 250+ dedikerade cyberspecialister med bred expertis inom cybersäkerhet. För mer information: https://www.truesec.com/


Kontaktpersoner

Anna Averud
CEO Truesec Group
Anna Averud
Markus Lassfolk
Global VP, Truesec CSIRT
Markus Lassfolk